Inleefatelier Wereldpaviljoen Steyl

Wereldpaviljoen: een belevingsgericht, educatief inleefatelier voor het onderwijs

wereldpaviljoen250px Begin 2014 opent het Wereldpaviljoen in het kloosterdorp Steyl (gemeente Venlo). De voormalige drukkerij van het kloosterdorp wordt omgebouwd tot Nicaragua, waarbij een deel van een stad, dorp en platteland waarheidsgetrouw worden nagebouwd. Het Wereldpaviljoen is een belevingscentrum Wereldoriëntatie waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in andere culturen op een belevingsgerichte manier met (rollen)spellen, workshops en digitale games. Er wordt een zgn. inleefatelier gerealiseerd waar kinderen, jongeren en volwassenen zelf gaan ervaren hoe het is om in Nicaragua te leven. Dat gebeurt in eerste instantie binnen het decor van Nicaragua en wordt later uitgebreid met een inleefatelier rond Ghana

Welkom in Nicaragua

inleefatelier2Bezoekers die straks het Wereldpaviljoen in Steyl bezoeken moeten daarvoor eerst de douane van Airport Nicaragua passeren. De aankomsthal is het begin van een spannend, kleurrijk, educatief en recreatief avontuur dat de bezoekers beleven in het decor van Nicaragua.

Het inleefatelier bestaat uit een stad,dorp en platteland van dit Midden-Amerikaanse land. In zijn Nicaragua decor zetelt de burgemeester in het raadhuis en kunnen de bezoeker het digitale fair trade spel “Wat zul jij kiezen” spelen en in de bank is het spel “Hoe eerlijk ben jij”. Bij het postkantoor kan een heus kaartje samengesteld worden met de foto van de bezoeker erop en via internet verstuurd worden vanuit ‘Nicaragua’ naar familie en vrienden. Bovendien is er in het atelier een creativiteitsruimte waar met oud materiaal nieuwe dingen worden gemaakt en ervaren de bezoekers hoe het werken is in een massafabriek. Op het platteland is een cacao-onderneming gevestigd waar de bezoeker ervaart hoe het werken op zo’n plantage is en op een mammoet weegschaal kan niet alleen het gewicht van cacao worden gemeten maar dat van de hele familie. Sfeervol met veel attributen en authentiek winkelwaar uit Nicaragua is de zogeheten pulperia, het traditionele winkeltje op de hoek van de straat. Tenslotte kent het inleefatelier nog een origineel plattelandshuis, het schoolgebouw, het kantoor van de lokale krant met kiosk en een internetcafé. In vrijwel alle ruimtes kunnen de bezoekers games spelen en ondergaan ze het leven elders in de wereld.

Naast het inleefatelier Nicaragua start het Wereldpaviljoen ook met een buitentuin waar de grote kleurrijke Floriade wereldbol een plaats krijgt en de spannende vliegunit die tijdens de Floriade een plek had naast de earthwalk van de Rabobank. In de buitentuin is ook ruimte voor workshops beeldhouwen en kleinere exposities.

Basisscholen kunnen vanaf 2014 met groepen leerlingen in deze setting terecht om mondiaal burgerschap aan den lijve te ondervinden. Ter voorbereiding op een bezoek, is lesmateriaal beschikbaar, dat in samenwerking met stichting Cultuurpad is ontwikkeld.

Meer informatie? Neem dan contact op met Ronald Kohnen viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of 0475-315055.

Op de website www.wereldpaviljoen.com is bovendien meer informatie te vinden.

1 + 1 = 3

inleefatelier1Het Wereldpaviljoen is een van de eerste iconen van de transformatie van het Kloosterdorp Steyl. Het complex van de vroegere drukkerij, ooit de grootste van Europa, is een cultureel erfgoed waarvoor het Missiehuis nieuwe bestemmingen zoekt die passen bij het gebouw en de uitstraling van Kloosterdorp Steyl. Al snel kwamen Missiehuis en Wereldpaviljoen tot de conclusie dat het Wereldpaviljoen een geweldige katalysator is voor de verdere ontwikkeling van dit grote historische complex. Het Wereldpaviljoen wil in de toekomst een belangrijke poortfunctie vervullen aan de westzijde van het Kloosterdorp Steyl. De doelstellingen van de Stichting Wereldpaviljoen sluiten uitstekend aan bij de verdere ontwikkelingen van het Kloosterdorp Steyl, de aanwezigheid van het uniek Missiemuseum, de ontmoetingsplek voor mensen uit de hele wereld, de toeristische uitstraling van het dorp en een bijzondere plaats voor bezinning. Bovendien krijgt ook het Afrikacentrum uit Cadier en Keer een plek in Steyl: de unieke beeldencollectie gaat naar het Missiemuseum en de Ghana-markt wordt geïntegreerd in het Wereldpaviljoen.

De voormalige drukkerij ligt vlakbij het bijzondere Missiemuseum Steyl, de Botanische Tuin, Speeltuin Klein Zwitserland en het Limburgs Museum.waardoor in de toekomst ook (dag)arrangementen gemaakt kunnen worden voor educatie en ontspanning. In dat kader passen ook de Tiendschuur, Botanische tuin, de parktuinen van het Kloostercomplex ten behoeve van projecten voor Natuur - en Milieueducatie e.a.