COS Limburg en het wereldpaviljoen

wereldpaviljoen250px

Het Wereldpaviljoen is een culturele, educatieve attractie en heeft tot doel om kinderen, jongeren en volwassenen kennis te laten maken met andere culturen op een belevingsgerichte manier. De bezoekers ‘vliegen’ in een heuse Fokker 50 naar de andere kant van de wereld en stappen uit in het inleefatelier Nicaragua. Jong en oud waant zich in een stad met een plein, kerk, school, fabriek, bank, winkel en nog veel meer. Het is de bedoeling om het Wereldpaviljoen binnenkort uit te breiden met een inleefatelier Ghana. Het Wereldpaviljoen wordt gerund door vrijwilligers.
Het kabinet vindt dat scholen meer aandacht moeten schenken aan ‘(wereld)burgerschap’.
Met het ‘Inleefatelier’ van het Wereldpaviljoen kunnen scholen hier op een bijzondere manier invulling aan geven: in een levensecht nagebouwd dorp uit Nicaragua met o.a. een huis, school, cacaoplantage, fabriek, bank en markt. De leerlingen krijgen een vliegticket en paspoort, beleven een virtuele vlucht in een heus vliegtuig, krijgen een Spaanse naam, gaan door de douane
en stappen een andere wereld binnen!

Meerwaarde

De grote meerwaarde van het Inleefatelier ligt in het op een ervaringsgerichte en speelse manier leren over thema’s als armoede, kinderarbeid, niet naar school kunnen, oneerlijke handel en duurzaamheid in ontwikkelingslanden. Ook waardering voor andere culturen en gebruiken en voor de veerkracht van mensen in deze landen komen aan de orde. Dit gebeurt met programma’s waarin leerlingen in een rol en verhaal duiken en hierbij worden meegenomen door volwassen rollenspelers.
Uit lovende reacties van leerkrachten blijkt dat deze methode enorm aanslaat. Doordat leerlingen letterlijk spelenderwijs leren zijn ze gemotiveerd en beklijft de informatie beter.
Ze ontwikkelen hun sociale vaardigheden en gevoel voor solidariteit en komen zelf met oplossingen voor een betere wereld. Wereldburgerschap!

Producten & Activiteiten

Inleefatelier Wereldpaviljoen Steyl

wereldpaviljoenHet inleefatelier van het Wereldpaviljoen, een educatieve en recreatieve attractie, opent haar deuren in 2014 in de voormalige drukkerij van het Missiehuis in Steyl (gemeente Venlo). Kinderen en jongeren maar ook gezinnen kunnen zich in dit paviljoen onderdompelen in een andere cultuur via beleving, interactieve games en workshops.
 

Lees meer...

Overige informatie en Links

Voor meer informatie zie www.wereldpaviljoen.com

Lees hier het educatieve programma groep 5 t/m 7 PO: “Gewoon Anders, een dag uit het leven van een kind in Nicaragua”

Lees hier het Educatief programma groep 7 en 8 PO en klas 1 en 2 VO: “Problemos en San Pedro!”

 

Geschiedenis Wereldpaviljoen

Het Wereldpaviljoen op de Floriade 2012

Samen met een aantal mondiale groepen in Noord-Limburg staat COS Limburg aan de wieg van het Wereldpaviljoen. Een initiatiefgroep bestaande uit Ronald Kohnen (directeur COS Limburg), Peter Toonen (ambtenaar Regio Venlo) en René Poels (voorzitter SOS Meerlo-Wanssum) heeft in 2010 het idee verder uitgewerkt en een aparte stichting opgericht, die de ontwikkeling van het Wereldpaviljoen...

Lees meer...