FTW logo week44 2015 ZonderDatumVan 28 oktober tot en met 5 november was het Fairtrade Week. Tijdens deze landelijk georganiseerde week vonden er overal in Nederland activiteiten plaats die in het teken stonden van fairtrade. Zo ook in Heerlen en Sittard-Geleen.  

Fairtrade Lunch in Heerlen

Midden in de Fairtrade Week organiseerde de Fairtrade Werkgroep Heerlen op 1 november een Fairtrade Lunch voor senioren uit de buurt en bewoners van het AZC. De lunch werd mogelijk gemaakt door Plus Sturing Heerlerbaan, waar de (h)eerlijke producten vandaan kwamen. PLUS-ondernemer Guus Sturing was de gastheer. Ook Wereldwinkel Landgraaf en de Andreas parochie waren nauw bij de organisatie betrokken. In het begin liep de communicatie tussen de asielzoekers en de senioren nog een beetje moeizaam, ook vanwege de taal, maar algauw vonden de leukste gesprekken plaats. De lunch heeft iedereen goed gesmaakt. COS Limburg was aanwezig om meer uitleg te geven over fairtrade. Bij veel van de senioren was fairtrade wel bekend, maar dan vooral onder de naam Max Havelaar.
FT parkstad Fairtrade Lunch 1 11 2017
Fairtrade Lunch bij PLUS Sturing in Heerlen 

Verschillende activiteiten in Sittard-Geleen

Ook in Sittard-Geleen vonden er diverse activiteiten plaats, waaronder een Fairtrade Coffee Break en een Fairtrade Herbergmaaltijd. 
FT Sittard Geleen coffee break 1 11 2017Op 1 november vond er bij Viva la Vida te Sittard een Fairtrade Coffee break plaats voor fairtrade geïnteresseerden. Tijdens deze coffee break werd, samen met wethouder Bert Kamphuis, gevierd dat er de afgelopen periode nieuwe organisaties zijn toegetreden tot de Fairtrade Campagne in Sittard-Geleen. Tevens was het een prima netwerkbijeenkomst voor allerlei ondernemers die op hun manier met duurzaamheid bezig zijn.
Later die dag organiseerde Fairtrade Parochie Vrangendael een Fairtrade Herbergmaaltijd voor alleenstaanden. Hiermee werd deze mensen een gezellige avond geboden.
 
De activiteiten in beide gemeenten maken onderdeel uit van de lokale Fairtrade Gemeente Campagne. Sittard-Geleen is al Fairtrade Gemeente, de werkgroep in Heerlen streeft ernaar dit ook te worden. Dit streven van de werkgroep in Heerlen maakt onderdeel uit van de door PLUS Parkstad geïnitieerde ambitie, om van Stadsregio Parkstad een Fairtrade Regio te maken. COS Limburg is gevraagd om dit te ondersteunen en coördineert het project ‘Fairtrade Regio Parkstad’. Tevens is COS Limburg al vele jaren coördinator van de Fairtrade Gemeente Campagne in Sittard-Geleen.
 
 

COS Actueel