Bevrijdingsfestival logo limburg150pxGeef vrijheid door, was wederom het motto van het Bevrijdingsfestival. Een hoek van het Plein van de Vrijheid (Munsterplein) was ingericht om deze boodschap groot onder de aandacht te brengen. ‘Welke vrijheid wil jij doorgegeven aan anderen?’ was de centrale vraag aan de bezoekers van het festival. Een moeilijke vraag, want bijna niemand heeft maar één vrijheid die hij of zij aan iedereen gunt. 
BFL 2017 Geef vrijheid door
 
Actrice Suus van den Broek had de taak om mensen ‘in en uit de tent te lokken’. Zij wist vooral veel kinderen en jongeren aan te spreken die graag hun vrijheidsboodschap op wilden schrijven, soms geholpen door papa of mama. Vooral de kinderen waren origineel. Want wat dacht je van de boodschap ‘Vrijheid is ijs eten als het koud is.’ Shamira en Dalisia schreven dit bericht op met een groot ijs in hun hand. 
Een jongen van een jaar of zes vertelde dat hij van zijn juffrouw had geleerd dat het belangrijk was om tegen iemand te zeggen als hij of zij iets goeds had gedaan, maar dat je niet altijd iets moest zeggen als je vond dat iemand iets stoms had gedaan. Dat pastte niet op een vrijheidskaart om op te hangen, dus werd zijn boodschap ‘wees positief over elkaar’. 
Veel kinderen wilden in eerste instantie ‘nooit meer naar school’ opschrijven. Maar als één van de hosts dan uitlegde dat kinderen in oorlogsgebieden of in arme landen juist heel graag naar school willen maar dat niet kunnen, werden ze aan het denken gezet. Dan veranderde de boodschap bijvoorbeeld in ‘doen wat je wil’ of ‘nooit meer oorlog’.  
 
Met volwassenen gingen de gesprekken vooral over de vanzelfsprekendheid waarmee iedereen in Nederland van vrijheid geniet. Ook de discussie over wat we nu wel en niet ‘moeten’ herdenken op 4 mei werd nog eens dunnetjes overgedaan. Maar dan op een respectvolle manier, in tegenstelling tot hoe de discussie op veel sociale media wordt gevoerd. Er was veel plaats voor humor ‘vrijheid is dat ik als Brabander gewoon door Limburg kan lopen’ en ook voor filosofische bespiegelingen ‘vrijheid is onbetaalbaar’. 
Zoals ieder jaar kwam de burgemeester een praatje maken. Ook zij had een mooie boodschap: ‘Vrijheid is samen zijn zonder angst. Elke dag. Altijd.’
Wie dat wilde, ging met zijn vrijheidsboodschap op de foto én kreeg een polaroid mee voor thuis. De echte durfals spraken hun vrijheidsboodschap in op film. Zo is een mooi overzicht ontstaan van hoe ‘wij’ anno 2017 over vrijheid denken.   
 
Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Logo BZK 
 

COS Actueel