Fairtrade Sittard GeleenSittard-Geleen is voor de 6e keer in successie uitgeroepen tot Fairtrade Gemeente en mag deze titel ook de komende twee jaar dragen. Dit heeft de landelijke jury aan de gemeente en de Werkgroep Fairtrade Sittard-Geleen laten weten. Op vrijdag 24 maart is dit, samen met wethouder Kamphuis, gevierd tijdens een feestelijke bijeenkomst op basisschool Loedoes in Sittard. De Fairtrade Gemeente campagne in Sittard-Geleen wordt gecoördineerd door COS Limburg.  
 
Vanaf 2007 is Sittard-Geleen actief op het vlak van Fairtrade en in 2010 werd voor het eerst de titel Fairtrade Gemeente ontvangen. Wethouder Bert Kamphuis: “Het voor de zesde maal behalen van de titel ‘Fairtrade Gemeente’ is een beloning voor iedereen die zich de afgelopen jaren in onze stad heeft ingezet voor Fairtrade. Dat doen we namelijk niet alleen. Dat gebeurt samen met de Fairtrade Werkgroep Sittard-Geleen, bedrijven, organisaties, winkels, scholen, horeca, etc. In onze gemeente zetten we met al deze partijen samen de schouders onder een betere wereld, iets waar ik ontzettend trots op ben.”
FT SG titelverlenging 24 3 2017
Wethouder Bert Kamphuis viert samen met de leerlingen van BS Loedoes uit Sittard dat Sittard-Geleen wederom de titel Fairtrade Gemeente heeft ontvangen. (foto MCM Productions)
 
Sinds 2007 is, in nauwe samenwerking met de gemeente Sittard-Geleen, de Fairtrade Werkgroep actief in onze gemeente. Bedrijven, winkels en maatschappelijke organisaties worden door de Werkgroep gestimuleerd om fairtrade producten te gebruiken en te verkopen. Daarnaast betrekt de Werkgroep kinderen en jongeren bij dit thema via verschillende educatieve projecten en worden er met regelmaat activiteiten georganiseerd waarbij fairtrade en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staan, zoals bijvoorbeeld tijdens de fairtrade weken in voor- en najaar. 
Dit heeft de landelijke jury, die over titeltoekenning gaat, ertoe gebracht om de titel Fairtrade Gemeente voor de 6e keer in successie toe te kennen aan Sittard-Geleen. 
De jury schrijft in haar rapport: “Sittard-Geleen heeft de afgelopen jaren met volle overtuiging de campagne voortgezet en met veel enthousiasme gewerkt aan verbreding. De samenwerking tussen werkgroep en gemeente is uitstekend en het draagvlak bij de gemeente is sterk. Het aantal deelnemers groeit nog steeds en de werkgroep heeft nieuwe vrijwilligers geworven. Sittard-Geleen weet met grote regelmaat de media te halen en presteert indrukwekkend op MVO-terrein. De jury kent de titel opnieuw voor twee jaar toe aan Sittard-Geleen en moedigt de werkgroep en de gemeente aan op deze successen voort te bouwen.”
 
Op vrijdag 24 maart heeft de Fairtrade Werkgroep de titelverlenging gevierd. Sterker nog, het was dubbel feest. Niet alleen werd gevierd dat Sittard-Geleen zich ook in 2017 en 2018 Fairtrade Gemeente mag noemen, ook werd groep 7 van BS Loedoes als winnaar van het educatieve Eerlijk Winkelen Project door wethouder Kamphuis in het zonnetje gezet. Dit Eerlijk Winkelen project is een van de educatieve projecten van de Fairtrade Werkgroep. De afsluiting van de middag kwam met enkele lekkernijen voor rekening van Ernesto's Cantina Mexicana en van Os Delicatessen.
 
De activiteiten van de Fairtrade Werkgroep maken onderdeel uit van de Global Goals Campagne Sittard-Geleen en worden mogelijk gemaakt door de gemeente Sittard-Geleen. Het Eerlijk Winkelen project is georganiseerd in samenwerking met NiceWay.
 
 

COS Actueel